ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ                             

                                                                                         Αθνα 14 Οκτωβρου 2008                                                                                                                                                                  

 

 

 

                                                                  ΔΕΛΤΙΟ           ΤΥΠΟΥ    

να κταγμα κθε 30 δευτερλεπτα σε τομα της τρτης ηλικας λγω οστεοπρωσης χουμε στις χρες της Ευρωπακς νωσης, εν στην Ελλδα κθε χρνο  σε δεκαπντε χιλιδες ανρχονται μνο τα κατγματα του μηριαου οστο!!! 

 Αυτ τονστηκε σμερα κατ την διρκεια Συνντευξης Τπου, απ την πρεδρος της Ελληνικς Ενδοκρινολογικς Εταιρεας  κ Μαργαρτα Αναπλιτου και τα μλη του τμματος οστν  κ Κατερνα  Σαριδκη και τους κκ  Κστα Μαυρουδ και Πολυζη    Μκρα.Η Συνντευξη Τπου δθηκε με την ευκαιρα της πανελλνιας  εκστρατεας που αρχζει η Ελληνικ Ενδοκρινολογικ Εταιρεα για την ενημρωση του κοινο πνω σε σοβαρ προβλματα υγεας πως η οστεοπρωση, η παχυσαρκα και ο σακχαρδης διαβτης.

«Δυστυχς  σμερα κθε 30 δευτερλεπτα χουμε να κταγμα, που οφελεται σε οστεοπρωση, σε κτοικο χρας της Ερωπακς νωσης, εν μια στις  τρες  γυνακες και νας στους οκτ ντρες θα υποστον τουλχιστον να οστεοπορωτικ κταγμα κατ τη διρκεια της ζως τους» ανφερε   ο κ Μαυρουδς και συμπλρωσε «ο μνος τρπος για να αντιμετωπιστε η δυσμενς αυτ εξλιξη εναι να εφαρμοσθον αποτελεσματικς στρατηγικς πρληψης. Και αυτς εναι η  καθημεριν λψη ασβεστου  και σε επαρκες ποστητες . Η αναπλρωση των ελλειμμτων σε βιταμνη D, που παρτι εμαστε χρα με μεγλη ηλιοφνεια, δυστυχς υπρχει  και η  σωματικ σκηση που δυστυχς σμερα λεπει απ τη ζω μας λγω μη παρξης χρνου". 

 Μλιστα πως διευκρνισε ο κ Μαυρουδς  η μελλοντικ  απειλ εναι  τι  ο αριθμς των οστεοπορωτικν καταγμτων, καθς και το κστος τους, τουλχιστον θα διπλασιαστε στα επμενα 50 χρνια.Το πρβλημα της σιωπηλς αυτς νσου - πως ανφερε απ την πλευρ της η κ Σαριδκη - εναι πολ σοβαρ, καθς σμφωνα με τα στοιχεα η Οστεοπρωση αποτελε το δετερο μεγαλτερο πρβλημα υγεας σε παγκσμιο εππεδο μετ τις καρδιαγγειακς παθσεις. Υπολογζεται τι σμερα, περπου 200 εκατομμρια γυνακες διεθνς υποφρουν απ τη νσο, καθς και  πολλο νδρες της  μεγλης ηλικας.Σμφωνα με τα διαθσιμα στατιστικ στοιχεα του Παγκσμιου Οργανισμο Υγεας (Π.Ο.Υ.), η πθηση αυτ προσβλλει το να τρτο των γυναικν ηλικας 60-70 χρνων και τα δο τρτα των γυναικν νω των 80 χρνων. 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ  ΤΑ   ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ  ΑΠΟ  ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ 

Τα οστεοπορωτικ κατγματα , που συμβανουν κυρως στην τρτη ηλικα, συνθως  οδηγον σε αναπηρα  ,συμπλρωσε ο  κ  Μκρας , πρβλημα σοβαρτατο για τα τομα της ηλικας αυτς , με λες τις κοινωνικο-οικονομικς επιπτσεις   στον πσχοντα και στην οικογνεια του. Το πρβλημα της οστεοπρωσης εναι μεγλο και στην Ελλδα,  Στην  χρα μας   περπου 400 χιλιδες γυνακες νω των 50 ετν πσχουν απ σοβαρ οστεοπρωση που συνοδεεται απ κατγματα τσο της σπονδυλικς στλης σο και του ισχου. Τονστηκε   επσης   τι κθε  χρνο  15.000 τομα σπνε το μηριαο οστον με αυξημνο κνδυνο νοσηρτητας και θνηττητας. Επσης  το 22% των Ελλνων και των δο φλων ηλικας μεγαλτερης των 50 χρνων χουν δη οστεοπορωτικ κατγματα, εν το 34% του ιδου πληθυσμο χει αυξημνο κνδυνο να πθει οστεοπορωτικ κταγμα μσα στο μεσο μλλον. 

          ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ     ΚΙΝΔΥΝΟΥ     ΓΙΑ     ΚΑΤΑΓΜΑ 

Σμφωνα με τους διεθνες επιστημονικος οργανισμος, πως επε ο  κ. Μκρας , οι  τεκμηριωμνοι παργοντες κινδνου εναι

Ø                       Η μεγλη ηλικα. 

Ø                       Η χαμηλ οστικ πυκντητα, που εκτιμται με τα ειδικ μηχανματα. 

Ø                       Η κληρονομικτητα, πως ιστορικ κατγματος της μητρας αδελφς .

Ø                       Ορμονικο και περιβαλλοντικο παργοντες, πως υπογοναδισμς, δηλαδ η αμηνρροια σε νες γυνακες  και η χαμηλ τεστοστερνη στους νδρες. 

Ø                       Το κπνισμα. 

Ø                       Το χαμηλ βρος σματος. 

ØΟρισμνα φρμακα με κυριτερο αντιπρσωπο την μακροχρνια χρση κορτιζνης. 

Ø                       Νοσματα, πως ο υπερθυρεοειδισμς,  το σνδρομο Cushing, και ο υπερπαραθυρεοειδισμς, η ρευματοειδς αρθρτιδα κ.α. 

Ø                       Το προηγηθν οστεοπορωτικ κταγμα.  Παργοντες που σχετζονται με εκολες πτσεις. 

Ø                       Η ανεπαρκς σωματικ σκηση.

Η κ. Σαριδκη  τνισε την πολ μεγλη εππτωση που χει η εμφνιση  πριμη εμμηνπαυσης   (<40 ετν )   στην πρκληση   οστεοπρωσης , λγω της απλειας της προστατευτικς δρσης των οιστρογνων. Γι αυτ στις νες γυνακες με πριμη εμμηνπαυση απαιτεται η χοργηση θεραπεας ορμονικς υποκατστασης .

ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ       ΠΡΟΙΝΤΑ      ΚΑΙ         ΒΙΤΑΜΙΝΗ     D  ΒΟΗΘΟΥΝ  ΣΤΗ  ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ  ΤΟΥ  ΣΩΣΤΟΥ  ΟΣΤΟΥ.    

Οι διατροφικο παργοντες και ο τρπος ζως επηρεζουν επσης σημαντικ την υγεα του σκελετο μας. Η  επαρκς πρσληψη ασβεστου, με τα γαλακτοκομικ,  κατ την παιδικ και εφηβικ ηλικα  οπτε φτιχνεται το κκαλο , αλλ και στη συνχεια της ζως μας ταν το οστον  πρπει να συντηρηθε ,   εναι  η καλτερη οχρωση του ανθρπινου οργανισμο απναντι στην οστεοπρωση. 

Επσης τα χαμηλ εππεδα βιταμνης D, συχν ερημα στα ηλικιωμνα τομα των Μεσογειακν Χωρν, παρ την ηλιοφνεια, εναι παργοντας κινδνου για χαμηλτερη οστικ πυκντητα και για κταγμα κυρως στο ισχο. Σημαντικ εναι τι  η χοργηση βιταμνης D μεινει αυτν τον κνδυνο και ελαττνει τη συχντητα των πτσεων, γιατ μεταξ των λλων ενισχει το μυκ σστημα . Το αποτλεσμα της ενσχυσης του μυκο συστματος εναι η  μεωση της   συχντητας  των πτσεων,   και  τελικ η ελττωση   του κνδυνου  κατγματος του αυχνα της κεφαλς του μηριαου  .  Η ανεπαρκς σωματικ σκηση φανεται τι εναι νας σημαντικς παργοντας κινδνου οστεοπορωτικν καταγμτων. πια σκηση για περισστερο απ μισ ρα την ημρα ελαττνει αυτν τον κνδυνο.

Θ ΕΡΑ ΠΕΥΤΙΚΗ   ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ     ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ 

Απ τους εκπροσπους της Ενδοκρινολογικς Εταιρεας  τονστηκε τι ο στχος κθε θεραπευτικς παρμβασης στην οστεοπρωση εναι να προφυλξει τους ασθενες  απ το να πθουν οστεοπορωτικ κταγμα, εν δεν χουν δη πθει εν δη χουν πθει, να ανακψει την εξλιξη της νσου,  προφυλσσοντας τους απ να κατγματα.  Ο στχος  αυτς επιτυγχνεται με να συνδυασμ ενεργειν, που συνιστον τη συνολικ αντιμετπιση του αρρστου και περιλαμβνει γενικ μτρα και ειδικ φαρμακευτικ αντιμετπιση. Στα γενικ μτρα ιδιατερη σημασα χουν τα συμπληρματα ασβεστου και βιταμνης D, που στοχεουν στη διρθωση κυρως της λλειψης της ανεπρκειας της βιταμνης D. Δυστυχς μως  στατικ δεδομνα μελετν  καταδεικνουν τι  μνο το  1/3 αυτν των ασθενν συμμορφθηκε με τη συνταγογραφηθεσα θεραπεα και κυρως στη λψη ασβεστου και βιταμνης DΩς προς τις ειδικς αντιοστεοπορωτικς αγωγς  βρισκμαστε σε μια φση  ανπτυξης νων φαρμακευτικν σκευασμτων. 

 Τλος , λοι οι Ενδοκρινολγοι   τνισαν  τι ο κριος τρπος αντιμετπισης  της οστεοπρωσης εναι  κυρως  Η ΠΡΟΛΗΨΗ .  Οι θεραπεες  εναι χρνιες  και καμα θεραπεα δεν αποκαθιστ τουλχιστον μχρι σμερα, το κκαλο στο φυσιολογικ  . Γι’ αυτ , και δνεται μφαση στο τι ,   αν υπρχει κποιος απ τους παργοντες κινδνου πως  κληρονομικ ιστορικ οστεοπρωσης κατγματος , πριμη εμμηνπαυση, περοδοι αμηνρροιας , χρση κορτικοειδν ,  απαιτεται η διερενηση της γυνακας  γκαιρα   για αξιολγηση της οστικς της μζας  και αντιμετπιση πριν να εναι αργ .